ikan tenggiri masak lemak
ayah saya suka masakan berasaskan masak lemak. yang jadi masalah sebab kami hanya menggunakan santan kelapa ori bukan instant. jadi susah sebab tidak ada orang yang boleh tolong parutkan. saya tak berani nak parut sendiri. boleh je minta tolong orang parutkan cuma saya bukanlah jenis yang suka minta tolong. bila ada peluang adik beradik atau suami parutkan saya akan minta parut sekaligus banyak kelapa untuk disimpan. kelapa dah siap parut boleh simpan dalam peti ais tempat sejuk beku. bungkus kecil-kecil ikut kesesuian kuantiti nak guna. bila nak guna keluarkan nyah beku,guna air panas pun boleh setelah sejuk dan hilang beku boleh perah seperti biasa.
Bahan-bahan:
ikan tenggiri
2 biji timun
2 biji tomato
1 ulas besar / 3 ulas kecil bawang merah
1 ulas bawang putih
1 ketul kunyit besar ibu jari
5 cm lengkuas
1 biji cili jika kurang pedas boleh tambah
2 batang serai
2 ketul asam keping
1 mangkuk santan
garam
gula
aji
Cara-cara
potong ikan, timun, tomato. ketepikan. serai di ketuk. tumbuk bawang merah, bawang putih, cili, kunyit,lengkuas. ketepikan. masukkan dalam periuk santan,serai, bahan tumbuk, asam keping, garam,gula,aji. buka api sederhana. kacau hingga mendidih agar tidak pecah minyak. masukkan ikan kacau lagi hingga ikan masak. barulah masukkan sayur kacau sebentar. semasa proses kacau hati2 agar tidak hancur ikan. setelah sayur pun masak tutup api. boleh dihidangkan.
Selamat mencuba!!
#zinnirahcollection
https://facebook.com/ZinnirahOnline/
No comments:
Post a Comment