Sup sawi batang bebola ikan
Bebola ikan ini homemade, adik ipar saya buat sendiri. Kali pertama dia buat bebola ikan ini dengan bantuan tunjuk ajar dari mak saya. Saya tabik pada dia ada keinginan untuk belajar. Saya sendiri belum pernah buat. In sha Allah suatu hari nanti saya nak belajar juga.
Bahan-bahan:
Bebola ikan
Sawi batang
3 ulas bawang putih
3 ulas bawang merah
2 biji cili
2 gelas air
Garam
Gula
Aji
Cara-cara:
Tumbuk bersama bawang putih, bawang merah, dan cili. Ketepikan. Tumbuk isi ikan. Masukkan sedikit garam, gula dan aji. Tumbuk lagi bagi sebati. Ambil isi ikan kepalkan bagi jadi bentuk bulat. Tidak terlalu bulat pun boleh. Masukkan 2 gelas air dalam periuk. Masak air hingga mendidih. Masukkan bebola ikan. Biarkan hingga masak. Setelah bebola ikan terapung itu tandanya sudah masak. Masukkan bahan tumbuk. Biarkan dalam 2 minit. Masukkan perasa garam, gula dan aji. Cuba rasa jika sudah cukup rasa baru masukkan sayur. Biarkan masak sekejap dalam 2 minit. Tutup api.
Selamat mencuba!!
#zinnirahcollection
https://facebook.com/ZinnirahOnline/
No comments:
Post a Comment