Wednesday, 30 September 2020

masakan sayur: Sup sawi batang bebola ikan

 Sup sawi batang bebola ikan

tumbuk sekali bawang merah, bawang putih, cili.

isi ikan yang ditumbuk

bulatkan doh

bebola ikan telah masak jika terapung

sup sayur sawi bebola ikan telah siap

Bebola ikan ini homemade, adik ipar saya buat sendiri. Kali pertama dia buat bebola ikan ini dengan bantuan tunjuk ajar dari mak saya. Saya tabik pada dia ada keinginan untuk belajar. Saya sendiri belum pernah buat. In sha Allah suatu hari nanti saya nak belajar juga.


Bahan-bahan:

Bebola ikan

Sawi batang 

3 ulas bawang putih

3 ulas bawang merah

2 biji cili

2 gelas air

Garam

Gula

Aji


Cara-cara:

Tumbuk bersama bawang putih, bawang merah, dan cili. Ketepikan. Tumbuk isi ikan. Masukkan sedikit garam, gula dan aji. Tumbuk lagi bagi sebati. Ambil isi ikan kepalkan bagi jadi bentuk bulat. Tidak terlalu bulat pun boleh. Masukkan 2 gelas air dalam periuk. Masak air hingga mendidih. Masukkan bebola ikan. Biarkan hingga masak. Setelah bebola ikan terapung itu tandanya sudah masak. Masukkan bahan tumbuk. Biarkan dalam 2 minit. Masukkan perasa garam, gula dan aji. Cuba rasa jika sudah cukup rasa baru masukkan sayur. Biarkan masak sekejap dalam 2 minit. Tutup api.

Selamat mencuba!!

#zinnirahcollection

https://facebook.com/ZinnirahOnline/

No comments:

Post a Comment