Tuesday, 22 September 2020

masakan udang: udang kering

udang kering

sejatkan udang telah dibasuh


udang baru siap rebus toskan


jemur atas zink yang bersih

 

Alhamdulillah mak kita buat udang kering... Udang kering buatan sendiri ni sedap tau kurang masin, masin tu ngam2 je. masa buat udang 11.04.2020 tengah pkp yang bermula pada 18 march 2020 akibat pandemic virus covid 19. kami suami isteri terpisah sementara lama juga dalam 3 bulan. sy dan anak2 dikampung kebetulan kami balik cuti sekolah pada 15 march, 18 march perintah kawalan pergerakan berkuatkuasa terperangkaplah kami 4 beranak di kampung sementara suami kena bertugas di IPD Putrajaya. sy buatkan udang kering ini khas untuk suami, semoga menikmatinya. terima kasih encik posmen tolong sampaikan makanan ini kepada cinta hati sy. 

Bahan2

Udang putih size kecil 

Garam

Air

Cara cara masak: 

Masak air hingga mendidih, masukkan garam sekadarnya. Rasa dulu jangan terlalu masin jika kurang masin boleh tambah garam lagi. Ejas masin ikut selera anda jika dah ok boleh masukkan udang. Kacau perlahan2 hingga udang betul2 masak. Tutup api. Tuang udang ke dalam penapis, toskan seketika. Kemudian jemur udang di tempat yg panas terik matahari. 

Jangan lupa godek2 udang atas jemuran tu ya supaya kering kedua belah udang (balikkan), ambillah senduk ke apa balik2 kan sekali je.


No comments:

Post a Comment