Ikan haruan laut goreng tepung
Adik saya angah pergi memancing dapat ikan haruan laut besar. Saya tak tahu nama ikan ini, emak saya panggil haruan laut. Saya ikut je. Emak kata ikan ni masak tak sedap. Buat ikan masin jelah katanya. Kebetulan adik yang ke 4 sampai bagitau buat goreng tepung sedap. Kami pun cuba. Memang sedap, isinya manis putih je setelah digoreng, macam makan ikan di restoran mahal pula. Anak2 berebut makan. Untuk masaknya mudah sahaja, yang leceh waktu siang ikan haruan lni kerana size yang besar hampir tak larat saya nak angkat. Dah la size besar, kulit tebal pulak tu. Disebabkan itu sy pesan pada adik tidak usah bawa selalu biar jarang2 tak apa. Supaya tidak jemu proseskannya. Lain kali saya share cara siang ikan haruan laut ini.
Bahan-bahan
Isi ikan haruan laut
Tepung goreng bestari
Air
Minyak
Cara-cara
Masukkan 2 sudu besar tepung bestari dalam 1 mangkuk. Masukkan sedikit demi sedikit kacau rata. Jaga kecairan tepung tidak terlalu cair dan tidak terlalu pekat. Masukkan 5 sudu tepung bestari dalam pinggan kering. Ambil isi ikan yang telah dihiris lebar dan nipis celupkan dalam tepung cair. Angkat dan salutkan pula dengan tepung kering. Panaskan minyak. Setelah minyak panas kecilkan api. Masukkan ikan dalam minyak. ejas api bersesuaian bagi sederhana. Goreng hingga kekuningan. Setelah ikan masak boleh tutup api. Mudahkan.
Selamat mencuba!!
#zinnirahcollection
https://facebook.com/ZinnirahOnline/
No comments:
Post a Comment