Saturday, 16 January 2021

BANCHEW

Banchew ini asal makanan dari negara kemboja (cambodia). Setelah rasa memang nak repeat lagi, makanannya juga sihat penuh dengan ulam ulaman. Dalam resepinya ada aji adalah pilihan. Nak letak boleh, tidak letak pun tidak apa. Kini boleh nikmati banchew di rumah je tidak perlu pun terbang ke kemboja... ahaaa. 


Resepi banchew: 
Bahan-bahan
2 biji telur
1/2 cawan santan
1 cawan tepung gandum
1 bungkus tepung beras
1 sudu teh kunyit
5 gelas air
1 ekor ayam potong kiub kecil2
Jika udang 1kg
3 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
20 biji lada hitam
Timun
kobis
ulam2 kampung
Kacang tanah
cili (ikut citarasa) 
bawang putih
kicap cair
limau nipis
gula
aji (pilihan) 

Hidangan 10 orang 

Cara-cara: 
Cara buat inti ialah lada hitam, bawang putih, bawang merah ditumbuk. Panaskan minyak. Tumis bahan tumbuk hingga naik bau. Masukkan isi ayam yang sudah dibasuh. Masukkan garam, gula dan aji kacau hingga masak. Rasakan jika sudah cukup rasa tutup api. Angkat kedalam 1 mangkuk. 

Cara buat banchew ialah satukan tepung, kunyit, santan, telur dan air. Kacau rata. Jika bancuhan agak pekat tambah air. Panaskan kuali yg disapu sedikit minyak. Setelah kuali panas tuangkan 1 senduk tepung. Ratakan tepung sama seperti masak lempeng. Tutup kuali dalam 2 minit. Buka penutup. Letak inti dan taugeh atas doh. Lipat doh. Angkat banchew yang telah siap, jika ada daun pisang boleh letak atas daun pisang. 

Cara buat kuah pencicah ialah tumbuk kacang tanah hingga lumat. Ketepikan. Tumbuk bawang putih, cili hingga lumat. Masukkan kedalam mangkuk kacang tanah tadi, masukkan sekali gula, aji, kicap cair, perahan limau nipis, air sekadarnya dan santan (pilihan). Kacau rata hingga gula larut. Rasa jika terlalu masin boleh tambah air. Tambah bahan perasa secukupnya hingga cukup rasa. 

Cara sediakan sayur ulam2 ialah basuh semua ulam2. Toskan. Hidangkan bersama banchew

Selamat mencuba!!

#zinnirahsharing
#zinnirahresepi
#resepibanchew

No comments:

Post a Comment