Thursday, 24 September 2020

TREI KHOR

Trei khor

trei khor atau hampir sama dengan ikan masak kicap adalah lauk favorite mak saya. tapi mak saya tak suka ikan masak kicap, dia suka ikan masak kicap versi dia sendiri iaitu trei khor. memang sedap lagi2 kalau air tangan mak saya tiada tandingan..fuh. cara makan lauk ni yang idealnya makan bersama ulam ulaman cicah budu/ sambal belacan/ ki bok atau cincalok. terliur pulak hehe. 


lada hitam standby utk tumbuk

bawang merah sy besar so sy masukkan 1 ulas sahaja

kacau gula yang telah perang dan sudah masukkan bahan tumbuk

setelah benar2 perang masukkan air


setelah air mendidih masukkan ikan

Bahan-bahan

6 ekor Ikan kembung 

5 ulas Bawang putih

3 ulas Bawang merah 

15 biji Lada hitam 

3 sudu besar Gula kelapa laut afrika @ gula pasir

2 biji asam keping 

2 1/2 gelas air

1 sk Garam

1/2 sk Aji


cara-cara:

Siang ikan basuh bersih toskan. Tumbuk lada hitam asingkan. Tumbuk bawang putih dan bawang merah. Masukkan gula kelapa laut afrika dlm periuk, hidupkan api sederhana kacau tanpa henti hingga warna perang. Jika guna gula pasir masukkan 3 sudu air barulah hidupkan api. Jaga api jangan smpai hangus. Bila gula nampak perang dan naik bau baru masukkan bahan tumbuk terus kacau tanpa henti. Setelah warna betul2 perang masukkan 2 1/2 gelas air. Masukkan bahan perasa garam dan aji. Masukkan asam keping. Biarkan mendidih. Masukkan ikan. Kuatkan api. Masak dalam 8 minit tutup api.

Selamat mencuba!

No comments:

Post a Comment