Sunday, 17 January 2021

Masak lemak putih pucuk manis ubi keledek

Bahan-bahan:
400 gram pucuk manis
300 gram keledek
1 1/2 mangkuk santan
2 biji cili padi
Ikan bilis (tumbuk sebahagian) 
2 gelas air
Garam

Cara-cara:
Bawang merah, bawang putih, cili dan sebahagian ikan bilis ditumbuk. Ketepikan. Pucuk manis dilurutkan daunnya kemudian rendam dalam air garam selama 10minit.
.
Panaskan air. Masukkan bahan tumbuk dan keledek. Masak hingga empuk. Masukkan pucuk manis dan ikan bilis. Nampak pucuk manis dah layu masukkan santan. Jika kuah agak kurang boleh tambah air secukupnya. 
.
Masak hingga mendidih. Masukkan garam secukup rasa. Tutup api. Boleh dihidangkan bersama ikan goreng dan nasi putih.

Selamat mencuba!!
#zinnirahsharing
#zinnirahresepi

No comments:

Post a Comment