Thursday, 16 September 2021

CHA LOK LAK



daging potong nipis macam ni

susun salad macam ni

alhamdulillah.sudah siap.

daging 1kg dapat 2 piring. 

DAGING CHA LOK LAK

Bahan-bahan:

1kg daging (hiris nipis)
15 ulas bawang merah (tumbuk)
6 ulas bawang putih (tumbuk)
5 biji cili padi (tumbuk)
Asam jawa (perahan) 
30 biji lada hitam (serbuk)
Minyak
Garam / sos ikan
Gula
Aji

Cara-cara:

Sediakan piring.
Lapisan pertama susun salad atas keseluruhan piring. 

Lapisan kedua susun tomato bahagian atas sahaja.

Lapisan ketiga susun timun atas keseluruhan piring. 

Panaskan minyak.

Tumis bahan tumbuk hingga naik bau.

Masukkan daging dan kacau seketika hingga daging separuh masak.

Masukkan
1 sudu kecil aji.
1 sudu besar gula.
2 sudu besar sos ikan @ 1 sudu kecil garam. Kacau seketika. Masukkan serbuk lada hitam. Gaul rata. 
Masukkan pula asam jawa. Teruskan kacau hingga daging masak. 

Biarkan seketika hingga air daging agak kering.

Cuba rasa dulu jika ada kurang bahan perasa boleh tambah.

Tutup api. Tuangkan daging atas piring susunan salad. 

Alhamdulillah, menu kita telah siap. Selamat manjamu selera. 

SELAMAT MENCUBA!

https://www.facebook.com/zinnirahOnline

No comments:

Post a Comment