Sunday, 1 September 2019

Masakan daging: masak asam pataeel


Daging masak pataeel


           Antara menu favorite saya adalah daging masak masam2, rasanya masam manis mcm tu. Bosan makan menu daging nak rasa kelainan boleh cuba menu petaeel ni.

Bahan2
1/2 kg daging (dipotong hiris nipis)
10 ulas bawang merah (tumbuk)
8 ulas bawang putih (tumbuk)
3 biji cili api (tumbuk)
10 biji lada hitam (tumbuk)
Sebesar ibu jari asam jawa (ramas)
Minyak masak
garam secukup rasa
Gula secukup rasa
Ajinomoto secukup rasa
Tomato (belah 4)
10 helai Daun limau purut
4 inci Lengkuas (hiris nipis)
3 batang serai (diketuk)
2 gelas air
Cara cara masak

           Panaskan kuali. Masukkan minyak masak dalam 2 sudu besar. Tumis bawang merah, bawang putih hingga naik bau. Masukkan daging, cili api, lada hitam sedikit dahulu. masukkan perasa seperti garam, gula, aji. Gaul2. Masukkan air, air perahan asam jawa, serai,daun limau,lengkuas,tomato. Biarkan mendidih.

           Setelah didih dan daging masak cuba rasa jika ada apa yg kurang boleh tambah seperti tahap kepedasan, atau masam, masin. Jika sudah cukup rasa boleh tutup api dan hidangkan
       
Selamat mencuba !!

Jom cuci mata kat page sy ada mcm2 barang keperluan muslimah seperti tudung,jubah,kurta,stokin dan sarung lengan.
-runcit
                                  -borong
                                  -tema majlis
                                   Klik link                http://ZinnirahCollection.wasap.my

No comments:

Post a Comment