Char lok lak
Bahan2
1kg daging (dipotong hiris nipis)
500 gram hati lembu (dipotong hiris nipis)
10 ulas bawang merah (tumbuk)
8 ulas bawang putih (tumbuk)
3 biji cili api (tumbuk)
10 biji lada hitam (tumbuk)
Sebesar ibu jari asam jawa (ramas)
Minyak masak
garam secukup rasa
Gula secukup rasa
Ajinomoto secukup rasa
Salad
Tomato
Timun
Cara cara masak
Panaskan minyak masak dlm 4 susu besar.Setelah minyak panas masukkan sebahagian bawang putih dan bawang merah, ketepikan sebahagian lagi. Tumis hingga naik bau baru masukkan daging dan hati. Teruskan gaul sambil masukkan cili api, lada hitam sedikit dulu takut terlalu pedas. masukkan gula, garam dan ajinomoto. Daging dah separuh masak masukkan baki bawang merah dan putih dan air asam jawa. Tumis hingga masak. Rasa jika kurang pedas masukkan cili dan lada hitam ikut citarasa tahap pedas anda. Tutup api.
Selamat mencuba !!
Jom cuci mata kat page sy ada mcm2 barang keperluan muslimah seperti tudung,jubah,kurta,stokin dan sarung lengan.
-runcit
-borong
-tema majlis
Klik link http://ZinnirahCollection.wasap.my
No comments:
Post a Comment