Dah lama teringin nak makan cendol durian. Makan kat luar tak puas. Ha sekarang dah musim durian ni boleh la melantak sepuasnya ya hihi.
Memang puas makan sampai tak lalu dah makan nasi, bermangkuk mangkuk habis haha. Saya share resepi kat sini bagi yang nak buat.
Resepi cendol durian
Bahan-bahan:
Cendol
Jagung dalam tin
Gula melaka / gula merah
Santan
Isi durian
Ais
Cara-cara :
1. Toskan cendol, asingkan dalam 1 mangkuk.
2. Tuang isi jagung dalam 1 mangkuk.
3. Masak 3 ketul gula melaka / gula merah dengan satu cawan air hingga larut. Kemudian tuang dalam bekas sejukkan.
4. Perah kelapa parut asingkan santan perahan pertama. Tak nak perah beli je santan siap atau santan kotak. Mudah kerja.
5. Perahan santan kali kedua guna untuk masak dengan isi durian. Campur sikit garam bagi rasa lemak. Masak sebentar dan tutup api. Durian ni kalau tak nak masak dengan santan pun boleh masukkan je sebiji sebiji tu dalam mangkuk time makan.
6. Blend ais guna pengisar je. Taknak blend pun boleh.
Nak makan campurlah semua bahan dalam satu mangkuk, isi Bahan-bahan secukup rasa. Semua tahu kan hehe.
Selamat mencuba!
#Maisarahisa #zinnirahcook
No comments:
Post a Comment