Ayah saya suka tanam ubi, kat kebun tu kalau ada ruang kosong je mesti ayah akan selitkan batang ubi. Menjadi pulak tu ubinya gemuk-gemuk takde yang rosak. Ubi ni elok sgt tanam biar ada kalau time darurat ke takde makanan asas lain ubi kayu jadi pengganti. Mak ayah saya suka bingka ubi kayu sebab tu saya belajar masak. Kat sini saya share resepi ya.
Bahan-bahan :
4 cawan penuh ubi kayu (diparut /sagat)
2 cawan santan @ 1 cawan santan +1cawan air.
1 cawan gula
1 sudu teh garam
Sedikit marjerin untuk gris
Cara-cara :
Masukkan ubi, santan, gula, garam ke dalam besen. Gaul rata. Ketepikan.
Sapu atau gris marjerin atas loyang.
Tuang semua ubi yang dah sebati tadi dalam loyang.
Kemaskan bagi rata.
Panaskan oven suhu 180 darjah celcius.
Masukkan loyang ubi dalam oven. Bakar selama 1 1/2 jam atau lebih ikut kesesuaian suhu oven anda.
Setelah masak keluarkan dari oven sapukan sedikit marjerin atas permukaan bingka ubi.
Biarkan seketika hingga sejuk boleh potong dan hidangkan.
SELAMAT MENCUBA!
No comments:
Post a Comment